Skip to main content

For development purposes only – Šta nije u redu sa mojom mapom?

By February 5, 2019April 9th, 2021Blog
For development purposes only

Mnoge kompanije u svom poslovanju koriste Google Mape – da prikažu lokaciju svojih poslovnica, bankomata, prodavnica i sl., međutim, sve česće možemo primetiti da su na mnogim internet stranicama one prestale sa radom. Umesto funkcionalne mape, sa dosta informacija, korisnik vidi zasivljenu mapu sa upozorenjem- „For development purposes only “ kao i propratnu poruku: „Ova stranica ne može pravilno učitati Google Mape“.

Zašto se ovo dešava? Da li je era Google mapa završena? Ako se ovo dogodilo i Vama mi smo tu da pomognemo!

Zašto Google Mapa ne radi ?

Glavni razlog je taj što administrator ili vlasnik internet sajta nisu na vreme prilagodili sajt promenama koje su se dogodile u modelu licenciranja Google Mapa. Najvažnija od njih je nedostatak Google Maps API ključa ili nedostatak dodatnog načina plaćanja na Google Maps platformi (obračun).

Promene na Google mapama

Kako funkcionišu Google mape?

Internet pretraživač šalje upit serveru Google Maps koji odgovara prikazom mape. Upit mora da ima određenu strukturu, ali pre svega mora da sadrži Google Maps API ključ, tj. niz znakova za autorizaciju upita.

Do nedavno je sve dobro funkcionisalo!?

Ovo se može čuti često!

Vaša mapa može sasvim dobro funkcionisati, a onda iznenada dobijete poruku – „For development purposes only “. To je zato što mape bez API ključa ili priloženog načina plaćanja nisu isključene odmah nakon objavljivanja promena. Google postepeno onemogućava mape koje ne odobravaju upite od 11. juna 2018. i ovaj proces će se nastaviti narednih nekoliko meseci. Više o novoj Google Maps platformi možete pročitati ovde.

Kako to popraviti?

Nemate Google Maps API ključ?
Sve što treba da uradite jeste da posetite stranicu Google Maps Platform, otvorite nalog i generišete Google Maps API ključ, a zatim ga kopirate u kod sajta, na odgovarajuće mesto. Zapamtite, ključ može biti kopiran i zato vodite računa o pravilnoj zaštiti!

Imate Google Maps API ključ, ali mapa ne radi?
Ovo je znak da na svoj račun trebate dodati način plaćanja. To se može učiniti na dva načina:
1. Uz našu pomoć – pomažemo Vam da podesite paćanje preko računa (putem faktrure)
2. Samostalno – dopunom sopstvene kreditne kartice.

Nakon što su dva gore navedena uslova ispunjena, Vaša mapa bi trebala ponovo postati funkcionalna. Ukoliko Vam je potrebna pomoć ili imate bilo kakve sumnje budite slobodni da nas kontaktirate.

Kontaktirajte nas!